Avarinės būklės Kauno botanikos sodą siūloma gelbėti valstybės lėšomis | Kas vyksta Kaune

Avarinės būklės Kauno botanikos sodą siūloma gelbėti valstybės lėšomis

Roko Tenio nuotr.

Kauniečiai labai myli ir vertina Aleksote veikiantį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kauno botanikos sodą, tačiau apleisti sodo pastatai – skaudulys, kurį bus siekiama sutvarkyti pasitelkus valstybės investicijas.

Tarp Lietuvos universitetų botanikos sodų Kauno sodas yra antrasis pagal kolekcijų apimtį, teritorijos dydį ir darbuotojų skaičių. Kaunietiškas sodas išskirtinis tuo, kad jame yra didžiausia Lietuvos oranžerija, taip pat išlikę nemažai kultūros paveldui priklausančių pastatų, kurie yra avarinės būklės.

VDU Kauno botanikos sodo pagrindinio pastato, neretai vadinamo botanikos sodo rūmais, būklė yra avarinė. Kultūros paveldo pastato pakampėse veisiasi pelėsis, grybas, žmonės dirba antisanitarinėmis sąlygomis, nes universitetas neturi pakankamai lėšų, kad pats galėtų sutvarkyti jam priskiriamą botanikos sodą.

Vienos gražiausios Kauno miesto vietos išsaugojimui, kurioje nuolat vyksta įvairios šventės, minėjimai, puoselėjama žolininkystė ir kitos Kaunui bei visai Lietuvai svarbios tradicijos yra būtinos valstybinių lėšų injekcijos.

Šią savaitę Seimo narys dr. Mindaugas Puidokas, išrinktas Kauno Vilijampolės – Aleksoto apygardoje, registravo savo siūlymus Seimo biudžeto ir finansų komitete dėl būtinybės skirti lėšų jo apygardoje griūnančiam objektui. ,,Yra itin svarbu rūpintis tais pastatais ir vietomis, kurios yra svarbios ne tik dėl to, kad yra gražioje vietoje, bet kurios turi ir svarbią kultūrinę reikšmę ne tik mums, bet ir ateinančioms kartoms. Teko ne kartą lankytis šioje išskirtinėje Kauno vietoje ir man, kaip Seimo nariui norisi pasinaudoti galimybe atkreipti valstybės dėmesį į būtinybę skubiai gelbėti šį objektą“, – sako M. Puidokas. Seimo narys tikisi, kad jo siūlymas bus svarstomas per šią Seimo sesiją, o lėšų finansavimui tikimąsi rasti, jei ne šių, tai bent jau kitų metų valstybės biudžete.

Pasiūlymo projekte numatyta, kad per 2 metus, būtų skirta apie 400 tūkstančių eurų pastato renovacijai.

Užtikrinus ilgalaikį finansavimą, būtų garantuotas kultūros paveldo išsaugojimas ir įgyvendinti svarbiausi šiai vietai keliami tikslai – skatinti mokslo, švietimo ir edukacijos veiklas, gerinti teikiamų viešųjų paslaugų kokybę, užtikrinanti mokslo populiarinimo, švietimo, edukacinių, menų, kultūrinių sričių plėtrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA