Suomis kurs fotografijų seriją apie Savanorių prospektą | Kas vyksta Kaune

Suomis kurs fotografijų seriją apie Savanorių prospektą

„Kaunas Photo" nuotr.

Balandžio 25 d., KAUNAS PHOTO festivalio kvietimu, į Kauną atvyko suomių fotografas Henrik Duncker. Fotomenininkas atliks tarptautinio projekto – „Flaneur: naujieji urbanistiniai naratyvai“ meninę rezidenciją, kurios metu dvi savaites kurs fotografijų seriją apie Savanorių prospektą – vieną dinamiškiausių ir kontrastingiausių Kauno gatvių.

Henrik Duncker

Antradienį, gegužės 3 d. fotografas pristatys savo kūrybą plačiajai visuomenei. „KAUNAS PHOTO” festivalis kartu su 14 šalių partnerių nuo Portugalijos iki Latvijos, savo 2016 m. programoje akcentuoja gatvės ir viešosios erdvės kultūrų bei fotografijos santykį, todėl meninių rezidencijų tyrinėjamu objektu buvo pasirinkta judriausia ir skvarbiai miesto naratyvų tematiką atskleidžianti miesto gatvė – Savanorių prospektas.

Henrik Duncker (g. 1963) – fotomenininkas, gyvenantis ir dirbantis Helsinkyje. Iki 1980 m. koncentravęsis į muziką ir architektūros piešinius, galiausiai pasinėrė į fotografiją. 1993 m. Meno ir dizaino universitete Helsinkyje įgijo magistro laipsnį. Studijų metais Henrikas Duncker pasisėmė žinių iš tokių žymių menininkų kaip: Martin Parr, Sakari Sunila, Timo Kelaranta ir tapo vienu iš ironiškosios socialinės kritikos fotografijoje, pradininkų. Tais pačiais metais, pradėjo dalyvauti tarptautinėse parodose, o dalis jo darbų saugomi ir eksponuojami „Kiasma“ šiuolaikinio meno muziejuje Helsinkyje. Žymiausios menininko fotografijos serijos: „Hay on the highway“ (1991–1993), „If Nokia were a place“ (2001 -2004, rodyta Kaune 2004 m.), „Survival Handbook“ (2009), „Dāvanas pēc protokola (Protocol gifts)“ (2014 – ).

Henrik Duncker, nenukrypdamas nuo savo kūrybinio braižo, Kaune fotoobjektyvu tyrinės parduotuvių paskirtis, socialines ir komercines jų funkcijas. Fotomenininko požiūris ir laviravimas ant pop kultūros kritikos ribos, Kauno publikai buvo pristatytas 2004 m., pirmojo festivalio „Kauno fotografijos dienos“ programoje menininko fotografijų serijoje „Jei Nokia būtų vieta“. Tuomet į parodos atidarymą fotografas atvykti negalėjo, o festivalio vadovas, aplankęs fotografą Helsinkyje prasitarė, kad po fotografo pasakojimo apie Nokia miestelį, norėtų Henriką pakviesti sukurti seriją  ir apie Kauną. Kaip juokauja Mindaugas Kavaliauskas, „šis pakvietimas užtruko dvylika metų, tačiau Henriko meistriškumas per tą laiką vystėsi, kūrybos metodai tapo rafinuotesni, todėl galima tikėtis monumentalaus darbo, šįkart apie Kauną“.

Kūrybinis Savanorių prospekto projektas užgimė Kaunas Photo” festivalio metu 2009 metais, kada Amerikos lietuvis fotografas, gimęs Kaune, Darius Kuzmickas sukūrė seriją darbų pavadinimu „Camera Obscura. Savanoriai“, apjungusią interjerų ir gatvės vaizdus bei Kauno miesto panoramas, matomas iš pastatų, esančių ilgiausioje Kauno gatvėje. Projektas „Savanoriai“, atgimė tąsai 2016 m. „Kaunas Photo” festivalio programoje.

2016 m. balandžio – gegužės mėn., Kaune menines rezidencijas taip pat atliks lenkų fotografas Mariusz Forecki ir menininkų grupė „Caravan Gallery“ iš Jungtinės Karalystės. Meninių rezidencijų metu sukurti darbai kurs naują Kauno ikonografiją, kuri bus pristatyta „Kaunas Photo” festivalio kuruojamose parodose.

Festivalis bendradarbiauja su Europos fotografijos sąjunga ir yra pasaulinės „Festivals of Light“ organizacijos narys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA